В Україні змінять смак коньяку

55_1.640
На вітчизняному коньячному ринку грядуть великі зміни. МінАПК розробило проект наказу «Про затвердження правил виробництва коньяків в Україні».

Документ виставлений на громадське обговорення, а потім буде ще узгоджуватися з МЕРТ і Мінфіном. Але, якщо його в підсумку візьмуть в існуючому вигляді, виробникам коньяків і українцям, що цінують цей благородний напій, доведеться готуватися до цілого списку нововведень.

Головне, чого намагаються домогтися чиновники, – максимальне збільшення частки вітчизняних коньячних спиртів у коньяку.

Така сировина має бути на 100% виготовлена з українського винограду. І цей факт потрібно буде підтверджувати документально: або показати перевіряючим зареєстровані в МінАПК власні виноградники і переробні потужності, або пред’явити договір про закупівлю такої сировини у виноградарів.

В ординарних коньяках допускається використання імпортних спиртів, але із застереженням: з року в рік їх повинно ставати все менше.

Так, вже до 1 червня цього року останнього повинно використовуватися не менше 15%. Щорічно ця частка буде збільшуватися на 5% поки до 2026 року досягне рекордних 85%.

У пояснювальній записці зазначено, що до 2008 року виробництво коньяків в Україні регулювалося ще радянськими правилами.

Але потім великі виробники – «Магарач», «Таврія», «Одеський коньячний завод», «Плодмашпроект» – розробили нові правила. У них з’явився пункт про те, що марочні коньяки виготовляються з вітчизняних коньячних спиртів, а ось в ординарних допускається використання імпортної сировини.

При цьому чиновники МінАПК звинувачують коньячників у тому, що ті навмисно повернули в документ слово «допустимо». І надалі це дозволило компаніям довести частку імпортних спиртів до 100%, говориться в пояснювальній записці.

Причому найчастіше за кордоном закуповувалася саме низькоякісна і дешева сировина, і, відповідно, коньяк виходив, м’яко кажучи, не найкращий.

Але крім зниження якості продукції, виробники, по суті, підкосили вітчизняне виноградарство, а також не інвестували коштів у розвиток власної сировинної бази.

Ситуація ускладнилася в 2014 році, коли уряд Арсенія Яценюка скасував вимоги про мінімальну частку української сировини в коньяку. У підсумку в Україні з’явилося кілька десятків компаній, які завозили дешеву сировину з Молдови, Азербайджану, Грузії та ін., і просто розливали їх у нашій країні (так звані ботлери).

У міністерстві розраховують, що жорсткість правил змусить коньячників витрачати гроші на виноградники. Інакше вони просто можуть втратити ліцензії.

Втім, неясно чи зможуть компанії витрачати чималі кошти на сировинну базу (закладка виноградника може коштувати до $ 10тис. / га), з огляду на плачевні справи в галузі. Виробництво коньяку і бренді за останній рік впало на рекордні 53,2%, до 167 тис. дал.

Це найбільше зниження серед всіх категорій алкогольних напоїв, скажімо, випуск горілки скоротився лише на 27%, а виробництво лікерів, навпаки, зросло на 55%.

Експерти не виключають, що нові правила витіснять з ринку дрібних українських виробників. Їх частку поділять великі коньячники і імпортери, зокрема, молдавські. При цьому в роздробі коньяк може подорожчати на 15% – 20%.

За матеріалами: ubr.ua

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *